BBTK imec
Beginpagina > BBTK op IMEC > Een welverdiende vakantie

Facebook Share

Een welverdiende vakantie

dinsdag 5 juli 2016, door BBTK-IMEC

Wij wensen al onze leden een welverdiende vakantie. Wij beseffen daarbij dat dit niet voor iedereen even prettig kan zijn. Vele werknemers leven in onzekerheid met lopende of geplande herstructureringen, met navenante personeelsafvloeiingen. Of worden geconfronteerd met andere tegenslagen, op professioneel, familiaal of nog medisch vlak. Wij wensen hen veel moed en sterkte om deze tegenslagen te overwinnen. En vooral: de komende weken de tijd voor een welverdiende rust, om de batterijen op te laden.

Onzekere tijden

De zogenaamde Brexit toont aan hoe snel bepaalde zekerheden op de helling kunnen geplaatst worden, voor de inwoners van het Verenigd Koninkrijk maar ook voor de inwoners van de andere lidstaten van de Europese Unie. Het resultaat toont ook aan dat een ander, meer sociaal Europa meer dan nodig is. De Europese bevolking heeft nood aan een progressief Europees project waarvan zij weet dat dit welvaart zal brengen.

Dit geloof is er nu niet. Integendeel, het Europa van de besparingslogica staat hier haaks op. Vervallen in het ander uiterste, met nationalistische reflexen die bepaalde politieke krachten bewust aanvuren, zijn echter ook geen oplossing voor de problemen waarmee we geconfronteerd worden.

De terroristische aanslag in Istanbul herinnert ons opnieuw aan die andere factor van onzekerheid. We mogen echter niet in de val trappen die de terroristen voor ons spannen. Dat angst ons leven gaat bepalen en dat xenofobe of nationalistische reacties de bovenhand halen in onze samenleving.

De uitdagingen zijn groot, maar in het verleden zijn we grotere problemen te boven gekomen. Het is nu de verantwoordelijkheid van politici om te verenigen rond een project van welvaart en vooruitgang.

Batterijen opladen voor het najaar

Opgeladen batterijen zullen meer dan nodig zijn. Tijdens de zomervakantiemaanden riskeert deze regering een aantal nieuwe beslissingen te nemen die zwaar zullen wegen voor de werknemers en sociale uitkeringstrekkers. Of het nu in het kader van de begroting is (met nieuwe besparingen in de sociale zekerheid?), nieuwe maatregelen in het pensioendossier (waarbij de rechten verder afgebroken worden?) of nog met de fameuze wet Peeters.

Op het ogenblik dat wij deze tekst schrijven lijkt het er sterk op dat de desbetreffende beslissingen wel eens ‘over de zomer’ zouden kunnen getild worden. Hetgeen betekent dan wij dan meteen na de vakantieperiode kunnen wegen op de besluitvorming. Ondertussen zullen wij natuurlijk waakzaam blijven, vakantie of niet.

N.B.

Facebook Share

© 2017 BBTK imec